onsdag 29 augusti 2012

Lemoncurd / lemoncurdmousse



Lemoncurd
3 st citroner
50 g smör
1 ½ dl strösocker
2 msk maizena (majsstärkelse)
2 st äggulor
2 st ägg

Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två. Koka upp med smör och strösocker. Sila vätskan för att få bort citronskal och eventuella kärnor. Häll sedan tillbaka i kastrullen.
Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan.
Separera äggulorna från vitan på två ägg. Vispa samman med de andra två äggen och rör ner dem i vätskan. Sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.

Det går att stryka på ett tunt lager av lemoncurd på tårtan, men tänk på att det blir en stark smak. För att göra den som en tårtfyllning, se n

Lemoncurdmousse
½ sats lemoncurd
3 dl grädde
150 g färskost

Vispa grädden hårt. Blanda lemoncurd och färskost i en annan skål och vänd sedan ner i grädden. Fyll tårtan och ställ in i kylen. Denna fyllning räcker till ett lager på en tårta som är  ca 25 cm.

tisdag 28 augusti 2012

En väldigt enkel tårta...

Jag gjorde en provsmakningstårta i helgen för att prova på en annan fyllning än den jag brukar. Tanken var att det skulle vara en tårta dekorerad med kräftor och lite annat som hör till nu i kräftskivetider. Men tiden fanns inte riktigt där att pyssla med alla dekorationer, jag har ju en liten 9-månaders kille som vill vara med mig heela tiden. Och jag klagar inte, han är bara för go :) Istället fick jag göra en väldigt enkel tårta med simpla små blommor. Detta är nog den tårta jag är minst nöjd med, till och med någon av mina nybörjartårtor är bättre. Men så fick det bli, i detta fallet var det ju smaken som spelade roll eftersom det som sagt var en provsmaksningstårta och smaken blev jag supernöjd med!

 
Vaniljbotten
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av marsipan
 
I det ena lagret hade jag bara vaniljkräm och i det andra hade jag lemon curd utblandat med lite vaniljkräm för att smaken inte skulle bli för stark.

onsdag 22 augusti 2012

God vaniljkräm med vaniljstång

Här kommer receptet på den goda vaniljkrämen som jag i förra inlägget lovade att lägga upp!
 
 
1 vaniljstång
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl maizena (majsstärkelse)
7 st äggulor
50 g mjukt smör
 
Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Lyft ur stången efter uppkoket.
 
Vispa strösocker, maizena och äggulor vitt och pösigt. Häll över den varma mjölken under vispning.
 
Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och rör om krafigt hela tiden när den värms upp! (Ha hellre lite lägre värme på plattan än för hög. Annars finns risken att krämen tjocknar snabbt och för mycket). När du fått önskad konsistens på krämen häller du snabbt över den i en skål. Klicka i smöret och låt det smälta under vispning.
 
Kyl vaniljkrämen i kylskåp.

Krämen räcker till ca 2 lager om du har en tårtbotten på 25-30 cm i diameter.
 
Tips! Skulle du få en för tjock kräm går det bra att hälla på lite extra mjölk, blanda bara ordentligt efteråt.

lördag 11 augusti 2012

Ellas doptårtor

Idag ska ännu ett barn att döpas, alltid lika trevligt! Ellas föräldrar ville att jag skulle göra doptårtorna och att de skulle vara i samma stil som de jag gjort innan. De skulle naturligtvis vara rosa till den lilla flickan och på den ena tårtan ville de ha bebisen i änglavingarna och på den andra en bebis under täcke.

Till de här tårtorna testade jag en annan vaniljkräm än den jag brukar (receptet kommer inom kort). Det var vaniljstång i och det var nog det som gjorde den så himla god! Mattias här hemma som älskar vaniljkräm slickade ur skålen och sa "det här är den godaste vaniljkräm jag ätit". Det måste ju vara ett bra betyg :)

 

Vaniljbotten
Hallonsylt och vaniljkräm
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av marsipan, sugarpaste och flowerpaste