lördag 31 januari 2015

Fåret Shaun till Alvar

Idag blir det 3-års kalas för min väns son Alvar! Som ni ser blev det en tårta med fåret Shaun som han tycker väldigt mycket om. Det är så himla roligt att få göra barntårtor för det finns så mycket man kan göra, bara fantasin som sätter gränser! Just nu har jag verkligen fastnat för att modellera figurer! Visst tar det mycket tid, men det är så roligt och tårtan får det där lilla extra!


Bonden och de giriga grisarna

Fåret Shaun och fårhunden Bitzer


Vaniljbotten
Tunt lager lemoncurd, lemoncurdmousse och vaniljkräm
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste, flowerpaste och marsipan

lördag 17 januari 2015

Tårtbotten "lika delar"

I stort sett sedan jag började med det här stora intresset att baka tårtor har jag använt mig av samma recept på tårtbotten, nämligen detta, ur boken "Dekorerade tårtor till fest". Jag har aldrig blivit besviken på det, tårtbottnen blir jämn, saftig och god och där finns en tabell i boken med hur mycket ingredienser som behövs beroende på hur stor tårta man vill göra. För ett tag sedan kände jag att jag behövde prova något nytt recept. Därför har jag börjat med det här receptet som många av er säkert känner till, "lika delar". En luftig och god tårtbotten, kommenderas verkligen! Även detta recept är väldigt praktiskt när man vill baka olika stora tårtbottnar. Här kommer recept och beskrivning för er som inte känner till det.


Grundrecept
Ägg
Strösocker
Vetemjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre lika stora glas.

Knäck äggen i ett av glasen. Antal ägg du behöver beror på hur stor tårtbotten du vill göra.
Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg

I andra glaset mäter du upp lika mycket strösocker som mängden ägg.

I tredje glaset mäter du upp vetemjöl och potatismjöl.
Mängden potatismjöl kan du själv bestämma, bottnen blir luftigare ju mer du tar. Jag brukar ta lite mindre än hälften.

Tillsätt sedan bakpulver i mjölglaset.
Till 2 ägg behövs 1 tsk bakpulver
Till 3 ägg behövs 1 tsk bakpulver
Till 4 ägg behövs 1½ tsk bakpulver
Till 5 ägg behövs 1½ tsk bakpulver
Till 6 ägg behövs 2tsk bakpulver
Till 7-8 ägg behövs 2 ½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker i en skål tills det är riktigt vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda mjölet och bakpulvret noga, vänd ner i äggblandningen. Blanda väl.

Pensla en form med lite olja. Klipp ut remsor av bakplåtspapper och täck kanten, klipp sedan en rundel och lägg i botten. Häll i smeten och grädde i nedre delen av ugnen enligt följande tabell:

Ca 20 minuter för 2 ägg, 
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg.
45-50 minuter för 7-8 ägg

Tiden varierar lite beroende på vad du har för ugn, känn med provsticka för att avgöra om den är färdig. Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna, det finns då risk att kakan sjunker ihop!

Låt svalna ca 10 minuter i formen innan du stjälper upp den.

Tips!
-Använd bara potatismjöl för en glutenfri botten, alternativt hälften potatismjöl och hälften glutenfri mjölmix.
-Använd bara vetemjöl för en mer kompakt botten.



Med vaniljsmak

Gör tårtbotten enligt grundreceptet men tillsätt vaniljsocker eller vaniljpulver i äggblandningen innan du tillsätter mjölblandningen.

Använder du vaniljsocker tar du:
1 tsk till 2-4 ägg
1 ½ tsk till 4-6 ägg
2 tsk till 6-8 ägg

Använder du vaniljpulver tar du:
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg

lördag 10 januari 2015

Doptårta till vår son Felix

Idag hade vi ett fint och trevligt dop för vår son Felix. Vinterdop men inte en enda snöflinga här i Malmö, därför fick tårtan prydas av snöbollar och snöflingor tillsammans med den här elefanten som jag tyckte blev så himla söt :)



Vaniljbotten
Hallonmousse och glasscreme
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste och flowerpaste