söndag 22 februari 2015

Cars

Min första Cars-tårta fick jag äran att göra till sonens kompis Devin som ska ha sitt 3-års kalas idag. Fick fria händer vad gällde utseendet, men Devin ville väldigt gärna ha sina favoriter Blixten Mcqueen och Bärgarn på. För första gången testade jag även så kallade mönsterark, det är det schackrutiga mönstret som sitter runt om hela tårtan. Mönsterarken är ätbara och går att köpa hos bl.a. Strössel & annat. Mycket smidigt att arbeta med, man fäster de med lite ätbart lim eller vatten direkt på marsipan eller sugarpaste (de smälter i kontakt med grädde!) Och mönstret blev perfekt jämfört med om man skulle sitta och göra rutor för hand. Grattis Devin och hoppas du och dina gäster blir nöjda med tårtan och att du får ett toppenkalas med många presenter!




Vaniljbotten
Vaniljkräm och rårörda hallon
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste, flowerpaste och marsipan samt mönsterark

Citronmoussetårta med hallon, choklad och maräng!

Idag fyller min kära sambo år men vi hade kalas för honom redan igår. Det blev ingen "vanlig" tårta denna gången utan en mer fruktig och fräsch moussetårta. Mycket god! Vanligtvis brukar jag kunna fotografera varje tårta i lugn och ro innan man lämnar över den till någon eller ska äta den själv. Men en sådan här tårta måste dekoreras precis innan servering och därför fick även fotograferingen bli precis innan vi skulle äta den. Lite stressigt men det gick rätt bra ändå. Så här blev den!



ca 12 bitar

Chokladbotten:
170 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
3 st ägg
170 g mörk choklad
1 dl vetemjöl

Hallonkompott:
2 ½ gelatinblad
300 g hallon
2 msk färskpressad citronsaft
1 ½ dl strösocker

Citronmousse:
4 st gelatinblad
2 st ägg
2 dl florsocker
2 ½ dl vispgrädde
1 dl kesella
2 st citroner (rivet skal+ saft)

Garnering:
Färska bär
Eventuellt maräng runt kanten


Hallonkompott: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka bär, citron och socker på låg värme i cirka tio minuter. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och rör ner dem i den varma kompotten. Häll kompotten i en form med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter, och ställ in i frysen i minst två timmar.

Chokladbotten: Vispa smör och socker lätt och luftigt cirka fem minuter. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Smält chokladen på låg effekt i mikron. 
Vänd försiktigt ner chokladen och mjölet i äggsmeten, häll smeten i smord form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader cirka trettio minuter.
Låt bottnen sitta kvar i formen, men skär loss den runtom och klä därefter gärna kanten med overheadplastfilm (så blir det lättare att lossa kanten sedan när moussen är fryst)

Citronmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med florsocker tills det blir riktigt pösigt. Häll äggvitorna i en ren och fettfri skål och vispa till ett fast skum.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Häll citronsaft i en kastrull och lägg i gelatinbladen. Värm på svag värme tills de smält. Låt svalna. 

Vispa grädden. Blanda ner gelatinet i äggulesmeten medan du rör runt så att det blandas väl. Rör sedan ner kesella, den vispade grädden och allt citronskal. Till sist ska äggvitevispet vändas ner försiktigt i smeten.

Lägg den frysta hallonkompotten på mitten av chokladbottnen, häll på moussen, stryk slätt och ställ i frysen i minst två timmar. Ta fram tårtan, lossa kanten och låt tina i kylen minst två timmar före servering. Dekorera med bär och ev maräng.

lördag 7 februari 2015

Thomas och vännerna

Och här är den andra tårtan, till min sons kompis Knox. Han älskar barnprogrammet "Thomas och vännerna" och är speciellt förtjust i tåget Thomas som givetvis fick sin plats högst upp på tårtan.  Det här var verkligen en utmaning, jag tycker alltid det är svårare att modellera tåg och övriga fordon jämfört med andra figurer, men jag blev helt klart nöjd med resultatet! Tåget är gjort i sugarpaste, som egentligen kanske inte var det bästa alternativet då det blev så himla tungt. Det finns bl.a rice krispies treat, en massa man gör själv av rice krispies. Av den kan man forma stora figurer för att sedan täcka dem med sugarpaste och de blir inte alls lika tunga. Får prova detta någon gång framöver. I vilket fall satte jag två stöttningsrör i tårtan under tåget, sådana rör jag brukar använda när jag bygger våningstårtor. Det fungerade hur bra som helst, och tåget sjönk inte alls ner i tårtan :)

Hoppas du får ett bra födelsedagskalas idag Knox, och fast att du inte tycker om tårta så mycket hoppas jag du gillar godisvagnen med små "Smarties" som Thomas drar efter sig!



 Vaniljbotten
Vaniljkräm och rårörda hallon
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Tåget är gjort av sugarpaste, text av flowerpaste, övriga dekorationer av marsipan

Babblarna

Här kommer den första av de två tårtor jag lovat denna helg :) Babblarna, många småbarns favoriter! De är faktiskt väldigt söta figurer och när sångerna spelas här hemma så skiner barnen upp som bara den. Dessutom går man själv och nynnar på låtarna hela tiden efter det :P Idag är det Gustav som ska firas då han fyller 1 år. Hoppas du får en riktigt härlig första födelsedag och att du blir nöjd med tårtan!



Figurerna (från vänster) Babba, Bibbi, Doddo, Dadda, Diddi och Bobbo


Vaniljbotten
Vit chokladmousse och rårörda hallon
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Figurer av sugarpaste, text av flowerpaste, övriga dekorationer av marsipan



onsdag 4 februari 2015

Mini-tårta

Min kollega kommer över på fika idag och när jag härom dagen funderade på vad jag skulle bjuda på var min första tanke, en tårta! Hon har aldrig smakat på någon av de som jag gjort innan. Men en tårta till två personer? Ja då fick det bli en mini-tårta, som är 10 cm i diameter. Den här lilla tårtan har jag inte lagt mycket tid på, som ni ser kan dekoreringen inte bli enklare men huvudsaken är att den smakar gott. Till helgen gör jag ytterligare två tårtor, då blir det Babblarna och Tåget Thomas! Titta gärna in då :)


Vaniljbotten
Ganache på mörk choklad, tunt lager rårörda hallon, hallonmousse
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av marsipan