söndag 3 december 2017

Mini pepparkakshus

Jag önskar er alla en trevlig första advent!

Vi har haft en mysig fika med hemgjorda mini pepparkakshus, de första pepparkakshusen jag någonsin gjort! Jag gjorde även ett större och två mellanstora som barnen fick dekorera fritt, se längst ner i inlägget :)

Jag har alltid köpt färdiga pepparkakshus i affären men i år tänkte jag för en gångs skulle göra egna och till min förvåning var det lättare än jag trodde! Pepparkaksdegen gjorde jag själv och receptet står nedan. Det fungerade bra att göra både vanliga pepparkakor och stabila pepparkakshus med detta recept.

Mini pepparkakshus


Pepparkaksdeg
 300 g smör
1 ½ dl sirap
4 dl strösocker
1 påse (ca 18 g) pepparkakskrydda
3 st ägg
2 tsk bikarbonat
1,3 liter vetemjöl

Koka upp smör, strösocker, sirap och pepparkakskryddan. Låt kallna och tillsätt sedan äggen.
Blanda bikarbonaten med lite vetemjöl och rör ner i smeten. Tillsätt resterande vetemjöl och arbeta degen slät. Låt degen vila i kylskåp över natten.

Kavla  ut pepparkaksdegen på bakplåtspapper eller silikonmatta och stansa ut dina kakor. Grädda mitt i ugnen i 190 grader ca 8-10 min.

När jag gjorde pepparkakshusen lät jag delarna gräddas ca 10-12 min, så att de fick mer färg men inte blev brända. När alla delar gräddats färdigt stängde jag av ugnen och satte in alla delar igen och lät ligga kvar några timmar på eftervärme. Då blev de hållbara och sprack inte alls.

Vid ihopsättning använde jag ett litet bordsrivjärn och filade till kanterna på delarna så att de passade bättre med varandra. Ett riktigt bra tips faktiskt, för även om man är noggrann när man skär ut alla delar ändrar de formen litegrann när de gräddas.
 

 
 
Klicka på bilden nedan för att få en mall till mini pepparkakshusen! 
 


Hoppas att ni alla får en mysig jul!

 

lördag 2 december 2017

Babblarna

Här kommer favoriterna Babblarna ännu en gång eller för att vara mer exakt, en femte gång! Ja, det har blivit några tårtor. Jag som själv har små barn och som både sett och hört dem kan förstå varför de är så omtyckta :) Söta, färgglada figurer som är roliga att modellera. Den här tårtan är till min kollegas barnbarn som firar 2 år, grattis Ludvig!

Babblarna tårta


Vaniljbotten
Fylld med jordgubbsmousse, rårörda jordgubbar och bananmousse
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste och text av flowerpaste

tisdag 28 november 2017

Angry Birds kalas

Så fort åren går, vår lille Elias har blivit stor och fyller 6 år idag :) 
Det här året hade Elias bestämt sig för Angry Birds och det blev ett genomgående tema på barnkalaset som ni kan se nedan. Först ut kommer Angry Birds tårtan!

Angry Birds tårta


Tårtan består av vaniljbotten, choklad- och jordgubbsmousse som Elias ville ha. Spacklad med grädde och täckt med marsipan. Figurerna är gjorda i sugarpaste, texten, siffran och slangbellan är gjorda i flowerpaste och strecken är ritade med ätbar penna.


Angry Birds kalasbord

Här är dessertbordet med gifflar som Elias älskar (som han även hade på sitt Ninjago kalas förra året). En saftkanna som föreställer fågeln "Red", tårtan samt TNT-lådor med explosiva popcorn! :)



Dukningen bestod av tallrikar med "Red" och grismuggar. Vimplarna som satt på lite olika ställen har jag gjort själv.



Elias hade verkligen sett fram emot sitt barnkalas och vi hade börjat i god tid med att förbereda olika lekar och alla dekorationer etc. Här hjälper Elias bland annat till att måla Red och klippa ut näbbar som barnen skulle försöka sätta på rätt plats med bindel för ögonen.


Med några gröna muggar över så fixade vi enkelt en klassisk lek. Kasta ner muggpyramiden! Bollen är en frigolitboll som är målad röd. Alla grisar samt Reds ansikte har vi skrivit ut på skrivaren hemma och sedan klippt och klistrat :)



Kanske lite underskattat, men att skriva ut lite olika motiv barnen kan färglägga är faktiskt en riktigt bra idé! Efter allt socker blir vissa barn som duracellkaniner och det kan vara skönt med en lugnare aktivitet. Även lite kluriga saker som en att lösa en labyrint tycker de flesta är roligt, Elias är i alla fall en av dem som älskar det och har löst massvis med labyrinter det senaste året.


Angry Birds godispåsar

Vi hade köpt godispåsar i olika färger och eftersom vi har klippt och klistrat med allt annat så gjorde vi även det med dessa också! Påsarna delades ut sist av allt när barnen skulle hem, inga fler  sockerkickar hemma hos oss inte :)
Det blev ett lyckat och uppskattat barnkalas!

lördag 28 oktober 2017

Halloweenkakor

Idag bakade jag lite halloweenkakor med barnen. Några har säkert sett dessa små söta spindelkakor lite varstans. Var bara tvungen att testa dem med äldsta sonen Elias som snart fyller 6 år.

Spindelkakor
 
Yngsta sonen Felix som är 3 år fick göra dessa söta monsterkakor. Färdigköpta kakor (!) som han doppade i färgad choklad och dekorerade med ätbara ögon. Ögonen finns att köpa på Panduro, men man kan ju givetvis göra egna av lite sockerpasta.
 
Monsterkakor
 
Ha en trevlig halloween! :)

tisdag 19 september 2017

Björnbärstårta

Idag är det ju faktiskt min egna födelsedag! Tårtan fick jag baka själv, fast det är jag minst sagt glad över! Då får man chans att göra precis vad man vill och prova på lite nya spännande saker. Som ni ser i förra inlägget plockade hela familjen massa björnbär som användes just i och på den här tårtan, helt ny smak för mig. Att dekorera med färska blommor är också något som jag inte gjort så mycket tidigare. Det blir väldigt vackert men samtidigt håller jag nog ändå fast vid principen att det mesta på tårtan ska vara ätbart, så man slipper plocka bort allt oätligt :)
 
Björnbärstårta


 
Tårtan består av:
Vaniljbotten
Björnbärsmousse, hemgjord björnbärssylt och vaniljkräm.
Spacklad med grädde och dekorerad med maränger, färska bär och blommor

måndag 18 september 2017

Björnbärsmousse

Jag och familjen har varit och plockat massa björnbär bara ett stenkast från vårt hus. Har faktiskt aldrig reflekterat över att de växt där. Jag har dessutom bara ätit björnbär någon enstaka gång i mitt liv, vilket är en miss, för dem är ju riktigt goda! Eftersom jag fyller år imorgon tänkte jag göra en tårta med björnbärsfyllning. Här är moussen jag gjorde. Det blev lite över som jag kunde smaka på (och äta upp) innan tårtan imorgon :)


Björnbärsmousse
260 g björnbär (färska eller frysta)
½ dl strösocker
3 st gelatinblad
3 dl grädde

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp björnbären tillsammans med sockret. Sila purén genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Lägg i gelatinbladen, ett i taget, och rör om. Låt svalna. Vispa grädden fast men inte hård. Vänd sedan försiktigt ner björnbärspurén i grädden. Var noga med att purén och grädden har ungefär samma temperatur så moussen inte skär sig. Moussen räcker till ett lager i en tårta på ca 25 cm i diameter. Fyll tårtan med en gång och låt stelna i kylen.

Björnbärsmousse


fredag 15 september 2017

Hallontårta

I natt blir det fredagsmys, eller lördagsmys på jobbet. Åker om en liten stund, sen får vi se vilken tid på dygnet vi äter upp tårtan :) En kollega har "beställt" hallontårta, eller hon har varit sugen på det länge så jag tänkte åtgärda det med den här tårtan. Eftersom jag jobbade förra natten och har sovit större delen av dagen fyllde jag tårtan igår kväll och gjorde klart dekoreringen nu ikväll. Mer än så hinner man inte när man är mitt i ett jobbpass.
 
Trevlig helg!
 
Hallontårta
 
Vaniljbotten
Fylld med rårörda hallon och vaniljkräm
Spritsad med grädde
Dekorerad med hallon och citronmelissblad

lördag 19 augusti 2017

Färgglada chokladbollar

Lördag idag! Därför blir det lite hemgjort godis här. Felix, vår 3-åring, hjälpte glatt till med att göra chokladbollar! För att göra det hela lite roligare färgade vi pärlsockret så de blev färgglada bollar och andra former :)
 
 
 
Recept på chokladbollar har väl säkert alla någonstans i sin receptgömma, annars finns det lätt att hitta på nätet. Det här receptet har i alla år funnits i min mammas receptpärm och det finns även i min :) Alltid lika goda!
 
Chokladbollar
 75g smör
1 ½ dl strösocker
4 dl havregryn
2 msk vaniljsocker
3 msk kakao
½ dl kallt kaffe
pärlsocker
 
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och kaffet och blanda väl till en smet. Forma bollar, ca 20-25 st beroende på hur stora du vill ha dem. Rulla i pärlsocker. Vill du ha färgglada chokladbollar blandar du i lite pastafärg i pärlsockret.
 
Ställ in i kylen, eller frys in dom om du vill spara till ett senare tillfälle. 
 
 

måndag 24 juli 2017

Radioreportage i P4

Förra veckan var jag på Mallorca, behövde lite mer sol och värme än vad som kunde fås här hemma i Sverige. Då blev jag oförväntat kontaktad av Sveriges Radio, P4 Malmöhus, som gärna ville komma hem till mig för ett reportage och snacka lite tårtor, dekorationer och allt som hör till ämnet. Så i morse kom de hem till mig i mitt kök och sände live radio! Väldigt roligt men också lite nervöst!

Klicka på bilden för att komma till P4 Malmöhus inslag!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6743532
  
 Eftersom det blev så kort varsel och jag var bortrest hann jag tyvärr inte baka någon tårta, men bjöd istället på äppelrosor som går rätt snabbt att göra. Dessa har jag gjort tidigare och ni hittar en steg för steg beskrivning hur man gör dem här.
Jag hade förberett lite i köket för att kunna göra en enklare dekoration. Lite knepigt i just radio där man ska försöka förklara genom att bara berätta hur man gör. Jag valde att "visa upp" hur man gör en ros som kanske ser svårare ut än vad det egentligen är. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste. De små girlangerna som kan skymtas på bilden till vänster är gjorda i flowerpaste.


Anledningen till att det skulle vara tårtsnack är för att P4 firar 40 år nu i augusti och de ska arrangera en tårttävling där man kan skicka in bidrag för att kåra det godaste tårtreceptet. Därför gjorde jag en banderoll med texten till dem.



Till äppelrosorna rörde jag ihop en hemgjord vaniljsås, så gott till!

Nu är jag uppe i mina hemtrakter igen så nu blir det lite paus från tårtvärlden.
Ha det bra!

söndag 9 juli 2017

Bamsetårta

Igår firade vi vår son Felix med en bamsestor tårta, med just Bamse och hans vänner på! Ni kan inte ana hur länge han pratat om att han ville ha en sådan tårta till sitt kalas!!
 
Den här tårtan har tagit några timmar att göra, men det som tagit allra mest tid är nog ändå figurerna :) Så jag fick börja i god tid för att hinna med allt vid sidan om jobbet och familjelivet!
Inte nog med detta blev det premiär för en trevåningstårta, vilket var väldigt roligt.

Här är tårtan som föreställer Bamses hus.
 

 
Tårtan  består av vaniljbotten.
Fylld med passionsfruktmousse, färska jordgubbar och jordgubbsmousse.
Spacklad med grädde och täckt med marsipan.
Figurerna är gjorda av sugarpaste och texten av flowerpaste. Den gröna mossan på Bamses hus är målat med pulverfärg.
 
  
Jag hade gjort egna Bamse-vimplar och satt upp på lite olika ställen i huset.
 

Vi hade dukat ett bord ute som vi snabbt fick bära in. Det var fint väder hela dagen ända tills vi tog fram grillen, då kom ösregnet. Grillat blev det i alla fall men vi fick äta inomhus. Men vi hann knappt sätta tänderna i sista köttbiten förrän det blev fint väder igen, som varade resten av kvällen. Ibland har man inte turen på sin sida!
 

 Till barnen hade jag gjort dunder-godis, enkelt att göra och det blev lite roligare än en vanlig godispåse.
   
 
 
Detta var allt för denna gången, hoppas du tittar in snart igen! :)

söndag 2 juli 2017

Tjuv och polis!

Idag ska Emil firas! Han önskade sig en polisbilstårta till sitt kalas och vilka pojkar i den åldern älskar inte polisbilar? :) Emil följde med sin mamma för att hämta tårtan och han sken verkligen upp när han fick se den här. Han tittade noga på tjuven som sitter bakom galler!
 

 
Vaniljbotten
Fylld med hallonmousse och mörk chokladmousse
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste, text av flowerpaste

fredag 14 april 2017

Glad påsk!

Det var ett tag sedan jag gjorde en tårta och nu när det är påsk fanns det ju en anledning till att baka en! :) Tårtan fick prydas av en påskhare som håller i ett kinderägg, en liten överraskningstårta! :)

Påsktårta

Vaniljbotten
Fylld med rårörda hallon och vaniljkräm
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste


Passade även på att göra några cakepops också. De tog nästan längre tid att göra än tårtan (gjorde 12 st). Även om det är pilligt att göra dem och de äts upp i ett nafs är det ändå roligt att kunna bjuda på dessa!

Påsk cakepops

Påsk cakepops

Har gjort cakepops 2 gånger innan på kaksmulor och blandat ut till en kakdeg, men den här gången skippade jag steget med att baka en kaka innan. Gjorde istället en sats med chokladbollar, och resultatet blev jättebra tycker jag personligen. Lätt och gott! Har smält "Candy buttons" i olika färger, och när det smält tillsatte jag lite kokosfett för att få bättre smidighet och lättare kunna doppa bollarna. Och kokos passar ju minst sagt utmärkt till chokladbollar ;)

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!

lördag 11 februari 2017

Choklad- och blåbärsmoussetårta

I helgen är min kära mamma och hälsar på oss! Jag brukar skicka bilder på alla mina bakverk till henne för att hon ska se dem, men nu när hon är här tänkte jag passa på att bjuda på något.
Det fick bli den här smarriga tårtan. Dekorerade med några fina tulpaner som mamma hade med sig :)

Det är många olika steg i den här tårtan och den tar lite tid att göra, men det var helt klart värt det!
 Receptet hittar ni längre ner efter bilderna.


Choklad- och blåbärsmoussetårta

Choklad- och blåbärsmoussetårta
 
Choklad- och blåbärsmoussetårta
18-20 bitar

Browniebotten:
225 g smör
3 st ägg
1 dl kakao
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
 ½ tsk salt
 80 g hackade, rostade hasselnötter 
 
Mörk chokladmousse:
170 g mörk choklad (70%)
1/2 dl strösocker
80 g äggula
1 krm salt
4 dl vispgrädde
 
Blåbärsmousse:
2 st äggvitor
2 dl strösocker
0.5 dl vatten
400 g blåbär
 2 msk strösocker
3 st gelatinblad
1 citron, pressad saft
2 dl vispgrädde
 
Vit choklad- och limemousse:
2 st ägg, endast vitan
 2 dl strösocker
 ½ dl vatten
 3 st gelatinblad
 2 st lime, finrivet skal och pressad saft
100 g vit choklad
 2 st ägg, endast gulan
 2 dl vispgrädde

Chokladdekoration:
30 g mörk choklad (70%)
 
Browniebotten:
Smält smöret. Blanda kakao, strösocker, vetemjöl och salt. Blanda sedan i äggen och smöret. Rör om till en slät smet. Hacka nötterna och tillsätt dem. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 26 centimeter i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
Stjälp upp bottnen på ett tårtfat med anslagsring runt om eller ha kvar den i formen om du så vill.
 
Mörk chokladmousse:
Hacka chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad eller i mikrovågsugn på låg effekt. Låt chokladen svalna till rumstemperatur.
Värm strösocker, äggulor, salt och 3/4 dl av vispgrädden på medelvärme till 50-55 grader. Rör om hela tiden! Häll blandningen genom en sil för att få bort eventuella klumpar. Vispa sedan tills den svalnat helt och blivit fluffig.
Vispa den resterande grädden fast men inte hård.
Vänd ner lite i taget av den smälta chokladen i äggsmeten. Rör om hela tiden!
Vänd försiktigt ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Häll över chokladmoussen på den svala bottnen och låt stelna i kylskåp minst en timme.
 
Blåbärsmousse:
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Värm strösocker (2 dl) och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll sockerlagen i en jämn stråle ner i äggvitan, vispa kraftigt tills du har ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
 Koka upp blåbär och strösocker (2 msk) i en kastrull. Mosa dem genom en sil så att skal försvinner.
Smält ner gelatinbladen, ett i taget, i blåbärssaften. Tillsätt saften från den pressade citronen.
 Vänd försiktigt ner blåbärsblandningen i marängen.
Vispa grädden fast, men inte hård. Vänd ner blåbärsblandningen i grädden. Häll ut blåbärsmoussen över den stelnade chokladmoussen. Låt stelna i kylen ytterligare en timme.
 
Vit choklad- och limemousse:
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Värm strösocker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll sockerlagen i en jämn stråle ner i äggvitan, vispa kraftigt tills du har ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Riv av skalet från limen och pressa ur saften, värm upp detta i en kastrull och smält sedan ner gelatinbladen ett i taget. Vänd ner limesaften i marängen.

Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen, låt svalna. Vispa grädden fast men inte hård. Blanda chokladen med äggulorna, rör om ordentligt. Vänd ner chokladblandningen i grädden. Blanda försiktigt ihop limemarängen och chokladgrädden. Nu kan du välja om du vill hälla moussen direkt över blåbärsmoussen eller om du vill spritsa på den som ett fint avslut på alla lager. Väljer du det sistnämnda bör du ställa moussen i kylskåp 30-40 minuter för att stelna till då den i början är ganska lös. När du tagit ur den ur kylskåpet, vispa då bara upp den litegrann innan du lägger över den i spritspåse. Spritsa valfritt mönster på tårtan och ställ sedan in den i kylen igen.

Chokladdekoration:
 Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Häll över chokladen i en sprits med liten öppning. Spritsa ut exempelvis ett rutnät på bakplåtspapper och låt stelna. Ta sedan försiktigt upp chokladen och stick ner den i tårtan.


Färdig att servera, ät och njut! :)
Den här moussetårtan går alldeles utmärkt att frysa in,
upptining sker lämpligast några timmar i kylskåp.

Lycka till!

lördag 4 februari 2017

Porsche-tårta

Till en biltokig 3-årig pojke blev det idag... ja en biltårta! :) 
Men inte med vilken bil som helst, utan en Porsche!
 
Har gjort någon enstaka biltårta innan och ni som följt mig länge vet att jag tycker det är svårt att modellera bilar och andra fordon. Men jag gjorde ett försök och är hyfsat nöjd, loggan bredvid fick vara med för att förtydliga vilken bil det skulle föreställa :P
 
Grattis på födelsedagen Gustav, en ära att få göra en tårta till dig även detta året!
Här är Gustavs två tidigare tårtor med Babblarna och Fåret Shaun.
 
Porsche tårta

Porsche tårta

 
Har än så länge inte vågat testa rice krispies treat så bilen är gjord i sugarpaste, den vägde en del men tårtan klarade det bra ändå. I övrigt består tårtan av:
 
Vaniljbotten
Fylld med mörk chokladmousse och hallonmouss
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste
Texten på registreringsskylten och detaljerna på loggan är ritade med ätbar penna